Hoe kan ik een huurcontract maken?

Een rechtsgeldig huurcontract voor Frans onroerend goed moet worden opgesteld in het Frans. U moet het aanvullen met een inventarislijst, een zogenaamde "État des lieux".

Om het u gemakkelijk te maken kunt u op uw advertentie zo'n Frans huurcontract opstellen en opsturen samen met een link naar de Nederlandse vertaling.

Via de kalender:

Log in op Gites.nl

Klik op de foto van uw huis.

Klik op 'Beschikbaarheid'  in de beheeromgeving.

Klik op de begindatum en einddatum van de gereserveerde periode.

Kies als status: 'Boeking'.

De periode wordt als niet-beschikbaar weergegeven en u wordt doorgeleid naar de reserveringsmodule.

Via reservering toevoegen:

Via de Tab "reserveringen" komt u in de module. Klik op 'reservering toevoegen'.
Er opent zich een pagina waar u de details van de reservering kunt invoeren:

1. Als u meerdere advertenties hebt, kies dan in het pull-down menu eerst het huis waarvoor het contract bedoeld is.
  2. Vermeld de huurprijs en begin- en einddatum van de periode (is al ingevuld als u via de kalender bent begonnen).
  3. Kies uit uw Adresboek de persoon die gereserveerd heeft, of maak een nieuw contact aan (als de huurder u via het formulier heeft gecontacteerd staan de meeste details direct al voor u klaar)
  4. Vul de rest van het formulier compleet in en klik op 'reservering toevoegen'.
  5. De reservering wordt nu in uw reserveringsoverzicht geplaatst. Dit overzicht is gesorteerd op datum, hij komt dus niet per se bovenaan te staan.
  6. U kunt nu klikken op 'huurcontract'.
  7. Er opent zich een pagina met drie Tabs. De eerste keer moet u uw gegevens invoeren. Dit is eenmalig, bij het volgende contract staat deze gegevens al in het contract.
  8. Als alles is ingevoerd klikt u op 'huurcontract toevoegen'.
  9. U gaat nu naar de volgende Tab met huurder gegevens. Deze zijn mogelijk al overgenomen vanuit het aanvraagformulier. Voer de velden in of corrigeer het ingevoerde. Klik op 'huurcontract toevoegen'.
  10. U komt nu in de Tab met contractdetails. U kunt hier alle details invoeren of reeds ingevoerde details corrigeren. De meeste gegevens wordt gebruikt om een volgend contract als vast in te vullen. Hier moet u de eerste keer ook een "État des lieux" uploaden. U kunt een beschrijving van het huis in Word maken en dat eenmalig uploaden. Zonder deze huisbeschrijving is het contract niet rechtsgeledig. Sommige verhuurders volstaat met het uploaden van een berichtje dat de inventarislijst in het huis beschikbaar is, ander zijn compleet zoals de Franse wet het wil: Beschrijving van het huis met de afmetingen van de ruimtes en een inventarislijst. U kunt eventueel een opmerking toevoegen in het desbetreffende veld. Klik na het uploaden 'Huurcontact toevoegen'.
  11. U komt nu op de pagina waar het huurcontract klaarstaat. Bovenaan de pagina staan drie knoppen. Als u kiest voor "verzenden",  dan staat het contract klaar met een voor-ingevuld e-mailbericht voor de huurder. U kunt dit bericht aanpassen naar uw wensen. Vergeet niet te vermelden wat u wilt dat de huurder met het contract doet... (2x printen en getekend retourneren o.i.d.) De andere knoppen spreken voor zich.

Let op!

Als een reservering hebt gemaakt, dan kunt u in de kalender deze periode niet een andere status geven. U dient dan eerst de reservering te verwijderen in de Tab reserveringen.