Beschikbaarheid synchroniseren via iCal

Als u op meerdere websites adverteert met uw vakantiehuis, moet u ook op verschillende websites beschikbaarheid bijhouden om te voorkomen dat u dubbele boekingen krijgt en bezoekers teleur moet stellen.

Op Gites is een kalendersynchronisatie mogelijk via een iCal url. De meeste grote verhuur- en marketingplatforms werken met deze functionaliteit en er bestaan plugins en Apps voor websites die deze functionaliteit ook bieden voor uw privé website.

Hoe werkt het?

We zullen u niet vermoeien met de details, maar de gegevens van een specifieke kalender worden door de website vertaald naar een webadres (url) in een bepaald format dat gelezen kan worden door een andere website die dezelfde functionaliteit ondersteunt. U kunt die iCal URL's (iCal webadressen) importeren in Gites. Het is natuurlijk ook nodig om de Gites iCal URL voor de kalender van uw advertentie te exporteren naar het ander platform zodat tweeweg communicatie ontstaat tussen de kalenders. Standaard vindt twee keer per dag een automatische synchronisatie plaats. Indien gewenst kunt u zelf ook handmatig een synchronisatie uitvoeren.

Een iCal URL van een advertentie op Gites ziet er ongeveer zo uit;
https://gites.nl/calendar/ical/0ca56097-b057-46b0-ae8e-3943c79d4bef.ics
Deze iCal URL voor uw advertentie(s) vindt u op de pagina beschikbaarheid achter de knop Beheer externe kalenders. Deze link is uniek voor de advertentie. Niemand kan wat met deze link; hij werkt pas en uitsluitend als u hem op een ander platform die deze functionaliteit ondersteunt plakt op de plek die daarvoor is bestemd.

Een iCal URL van een advertentie op bijvoorbeeld AirBnB zie er ongeveer zo uit:
https://nl.airbnb.com/calendar/ical/1237703.ics?s=a077b2d607b943a13738d78b793e8841
Deze link is uniek voor een advertentie op AirBnB en hij werkt pas als u hem plakt in Gites op de daarvoor bestemde plek. U kunt op Gites de link een naam geven, zodat u weet welke advertentie op welk platform wordt bedoeld.

Wat zijn de voordelen?

De voordelen zijn: duidelijkheid, gemak en service.
Voor Gites is het zeer belangrijk dat de beschikbaarheid altijd klopt: niets is frustrerender voor een bezoeker dan om de moeite te nemen te boeken, te reserveren of een vraag te stellen over een huis met beschikbaarheid, om dan te horen dat het toch niet beschikbaar is. Dit leidt onherroepelijk tot afhaken van het platform. Niet kloppende beschikbaarheid is één van de grootste ergernissen voor bezoekers en geeft Gites en de verhuurders van Gites een slechte naam. Aan de andere kant snappen we ook dat het bijhouden van een kalender niet het eerste is waar u aan denkt als familie besluit om te komen of als u via de eigen website een reservering hebt verwerkt. Soms schiet het bijwerken de kalender op Gites erbij in en merkt u dit pas als iemand die periode ook wil boeken. Nu hoeft dat niet meer; u kunt de beschikbaarheid op één plek bijhouden en de iCal synchronisatie doet de rest.

Welke platformen ondersteunen iCal?

In ieder geval alle platforms van HomeAway en aanverwante bedrijven (VRBO, Homelidays, Abritel, OwnersDirect, etc.), Natuurhuisje, Micazu, AirBnB, Booking, maar ook vele anderen. Ook kunt u synchroniseren met verschillende agenda's online. Verder zijn er plug-ins voor WordPress beschikbaar voor kalenders die een iCal uitwisseling ondersteunen. U kunt het beste even zoeken op de websites van andere platforms waar u adverteert hoe en waar zij deze functionaliteit aanbieden. Zonder twijfel lijkt het sterk op hoe wij het hebben toegepast; u hoeft niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden.

Wat kost het?

Slechts de eenmalige inspanning die u moet doen om de kalenders uit te wisselen. We hebben ook overwogen een externe partij kalenders te laten synchroniseren, maar de kosten daarvan per advertentie lopen op tot over de € 100 per jaar per advertentie. Op veler verzoek hebben we besloten zelf te investeren in deze ontwikkeling en deze service onderdeel te maken van het servicepakket van Gites.

Beschikbaarheid op de eigen website

Als u alleen op Gites adverteert en een eigen website hebt, kunt u de beschikbaarheidskalender van Gites via een scriptje exporteren naar uw eigen website. Dit scriptje vindt u onderaan in de beheeromgeving van de beschikbaarheidskalender van elke advertentie. Hebt u een website met een kalender die kan omgaan met iCal URL's, dan kunt u dat script ook gebruiken.